Noże kute w Biedronce pojawiły się po raz kolejny i są sprzedawane za niecałe 20zł za sztukę (duży nóż) lub zestaw 2 szt. (małe noże) od 15.11.2012r.
źródło: biedronka.pl
Noże kute z Biedronki wykonane są z jednego kawałka stali nierdzewnej wyjątkowo trwałe i doskonale wyważone, idealne zarówno do użytku domowego, jak i dla profesjonalistów. Grubość ostrza 3mm (nóż duży), 2 mm (nóż mały). Wyprodukowano w Chinach.
W Biedronce za cenę 19,99zł mamy do wyboru następujące kute noże:
- obierak 9 cm + nóż kuchenny 11 cm
- obierak 9 cm + nóż kuchenny 13 cm
- nóż szefa kuchni, 20 cm
- nóż do pieczywa 20 cm
- nóż kuchenny 20 cm
Ulotka z Biedronki:
Oglądałem je wczoraj w sklepie. Nie zdecydowałem się na zakup. Wyglądają przeciętnie. Są lekkie nie wiem czy to zaleta czy wada.
OdpowiedzUsuńNa teściową idealne :D
OdpowiedzUsuńBezsensowne komentarze... Jak ktos nie wie, czy wada czy zaleta, to po co sie wypowiada? Kupiłem nóż "szefa"- jedno z moich "hobby" to noże. Za tę cenę chyba nic ciekawszego sie nie kupi. Noże od nowości ostre, nawet bardzo ostre. Kartke papieru tną jak masełko na cieniutkie troki jak nóż spod profesjonalnej ostrzałki. Stal przyzwoita, nóż dobrze wyważony i w miare ciężki, więc siekanie np. pieczarek idzie jak burza. Nóż nie jest przystosowany dla praworęcznych, więc leworęczni palców sobie nie poucinają. Wzór europejski- moim skromnym zdaniem znacznie poręczniejszy od japonskiego. Co tu dużo pisać- myślę, że warto ten nóż kupić. Oczywiście jak to do noży- obowiazkowa dobra osełka o dwóch gradacjach i oczywiście odpowiednie ostrzenie raz w tygodniu (kto dużo sieka, ten wie o co chodzi).
OdpowiedzUsuńRacja.
UsuńKupiłem zestaw tj. nóż szefa 20,długi nóż kuchenny 20 cm,nóż do chleba 20 cm,nóż do filetowania 12.5 cm i nóż do obierania warzyw 8 cm. Zamiast noża do chleba wolał bym podręczny nóż kuchenny z ostrzem o długości ok.14-16 cm. Także nóż do filetowania lepiej gdyby miał ok. 15-16 cm i nie miał ząbków. Jednak nie można przy tej cenie nadmiernie wybrzydzać. Najprawdopodobniej nóż do chleba sam sobie przerobię na mniejszy nóż kuchenny. Porównywałem jakość ostrza z nożami berkhoff oraz kinghoff. Można powiedzieć że zarówno jakość wykonania jak i twardość zbliżone tj. 52-55 Hrc. Nawet wzornictwo prawie identyczne. Chyba robione były w tym samym zakładzie i projektowane przez tę samą osobę. Jakość także zbliżona do Gerlacha. Te wszystkie modele różni chyba tylko cena, bo materiałem i obróbką cieplną się raczej nie różnią. Funkcjonalność moim zdaniem bez zarzutu. Dobrze wyważone i dobrze się nimi pracuje. Wiadomo że przy tej klasie wyrobu noże muszą być okresowo ostrzone i między bajki trzeba należy włożyć opowiadania o cudownych nożach japońskich czy niemieckich które nie wymagają ostrzenia. Nawet cudowne damasceny także się ostrzy tylko rzadziej, ale wtedy musi robić to ktoś mający odpowiednie osełki i umiejętności. Nie dajcie się zwariować. Do użytku domowego posłużą na długie lata, trzeba się tylko zaopatrzyć w przyzwoitą osełkę o ziarnistości ok.320-480, lub lepiej w dwie jedna o ziarnie 240-320 a druga 420-700. Dobrze sprawują się ostrzałki które kosztują ok 30-50 Pln. Na zakończenie - noże stosuję do amatorskiego pichcenia w domu, ale przyzwoite narzędzia lubię mieć, natomiast nie lubię szpanerstwa i nie oczarują mnie bajeranci philipiaka ani innych cudownych firm.
OdpowiedzUsuńCała prawda
UsuńNie miałem nigdy tak dobrych noży, tym bardziej za tak śmieszną kasę.
OdpowiedzUsuńdzisiaj spadł mi nóż szefa 20 cm na panele drewniane i pęknął na pół jakieś 5 cm od rączki
OdpowiedzUsuńDokładnie to samo przytrafiło się mi po 6 latach użytkowania. Będzie mi go brakować, to był jeden z lepszych noży w mojej kuchni
UsuńMi spadł na płytki w kuchni,nic się nie stało,tylko głośno zabrzeczal,jak na dobrą stał przystało.
Usuńkiedy pojawią się znowu w sprzedaży
OdpowiedzUsuńTe że są niezastąpione
OdpowiedzUsuńFajnie, że noże sprzedawano w oddzielnych sztukach. W sklepach AGD zazwyczaj trzeba kupić cały zestaw, aby mieć, na przykład, jeden konkretny nóż. Nawet w Biedronce można znaleźć coś praktycznego i trwałego.
OdpowiedzUsuń