Urządzenie do domowych lodów w Biedronce jest sprzedawana od 04.07.2013r. i kosztuje 69zł. Zrób samodzielnie swoje ulubione lody! Aby zrobić lody należy wykonać następujące kroki: 1. Schłódź misę wewnętrzną w zamrażarce 24 godziny przed produkcją lodów. 2. Przygotuj masę do lodów zgodnie z instrukcją i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. 3. Urządzenie włącz przyciskiem znajdującym się w pokrywie. 4. Przez otwór w pokrywie napełnij misę przygotowaną wcześniej masą. 5. Maszynka ukręci i zamrozi lody, które są gotowe do podania.
źródło: biedronka.pl
Do maszynki do domowych lodów dołączona jest książeczka z przepisami. Oto przykładowy przepis na lody waniliowe z bananami.
Składniki: 2 żółtka jaj Ale Jaja, 200 ml mleka 1,5% Mleczna Dolina, 200 ml śmietany 30% Mleczna Dolina, 50 g cukru pudru, 50 g cukru wanilinowego, czekolada Luximo, banany. Przygotowanie: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy zimne mleko. Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym łączymy z masą jajeczną. Masę schładzamy i wlewamy do urządzenia do lodów. Gotowe lody podajemy z czekoladą i bananem.
Składniki: 2 żółtka jaj Ale Jaja, 200 ml mleka 1,5% Mleczna Dolina, 200 ml śmietany 30% Mleczna Dolina, 50 g cukru pudru, 50 g cukru wanilinowego, czekolada Luximo, banany. Przygotowanie: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy zimne mleko. Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym łączymy z masą jajeczną. Masę schładzamy i wlewamy do urządzenia do lodów. Gotowe lody podajemy z czekoladą i bananem.
Maszynka do domowych lodów z Biedronki - opis:
• pojemność: 1 l
• możliwość przygotowania własnego smaku lodów, dla dużej ilości osób
• dołączona książeczka z przepisami
Ulotka z Biedronki:
O ile maszynka potrafi kręcić wyśmienite lody, to przepisy z książeczki można wyrzucić do kosza, gdyż stosując je narażamy się na salmonellę, a ilość cukru w tych przepisach jest porażająca. W internecie jest dużo przepisów z dużo mniejszą ilością cukru w lodach (i są pyszne), w których to przepisach jest etap podgrzewania masy przed zamrożeniem (co zabija ewentualną salmonellę). Mój egzemplarz kręcił lody już 3 razy, ale strasznie piszczy pod obciążeniem masą lodową. Sprawia wrażenie, jakby jego dni były policzone.
OdpowiedzUsuńMaciek wklej tu jakieś sprawdzone przepisy na lody. Będę wdzięczna ;)
Usuńsą 2 typy przepisów na lody - te z gatunku "wymieszasz wszystko na zimno...
Usuń... i te gdzie jajka, cukier i śmietankę się miesza do granicy wrzenia w kąpieli wodnej = przy zagotowaniu zważy się śmietanka więc trzeba pilnować, ale salnonella ginie w 60-70 stopniach czyli przepis jest bezpieczny - radzę przy szukaniu w internecie zwracać na to uwagę ;)
Kupiłam tę maszynę, dzisiaj po raz pierwszy robiłam lody... Postąpiłam tak jak nakazano w instrukcji - misa siedziała w zamrażalniku ponad 24h, mieszanka lodowa była wcześniej schłodzona, maszyna działała 30 minut a lody dalej płynne... Nie mam pojęcia co mogłam zrobić źle, ale jak dla mnie to nie tak powinno to wyglądać.
OdpowiedzUsuńHej.. :) i jak po dluzszym uzytkowaniu tego urzadzenia, oplaca sie kupic czy nie??Bo u mnie teraz jest za 50zl..i sie zastanawiam..
OdpowiedzUsuńwarto kupic ponieważ trzeba przygotowac dobra mase do lodow a nie robic na szybko zeby tylko bylo a maszyna nic do jakosci lodow nie ma, a co do salmonelli to nieprawda, ja sie znam poniewaz wlasnie skonczylem szkole gastronomiczna na profilu technik zywienia i uslug gastronomicznych. Czyli podsumowujac paszynka jest bardzo dobra do produkcji domowych lodow.
OdpowiedzUsuńMaszynka jest oki, zrobiłam już kilka razy lody i zawsze wyszły :) podstawą jest dobry przepis na lody - z doświadczenia wiem że te z jajkami są najsmaczniejsze (jajka podgrzewam). Ja kupiłam maszynkę w promocji za niecałe 35 zł i zdecydowanie się nie zawiodłam. Czasem tylko maszynka wydaje dziwne dźwięki (silniczek) ale dalej działa więc widać taki jej urok. Polecam.
OdpowiedzUsuńja kupiłem ją dzisiaj za 25 zł i dopiero jutro będe robić i się zastanawiem nad tą misą którą wkładamy do zamrażalnika czy to morze być w zwykłej foliowej siatce czy w jakiejś specjalnej???
OdpowiedzUsuńKupiłam ją i ja za 25 zł - warto było poczekać ;) Lody właśnie się kręcą i po godzinie są mocno więc muszą jeszcze na trochę trafić do zamrażalnika. Maszyna na razie działa ok. Zgadzam się z przedmówcami że najważniejszy jest przepis - maszyna jest tylko po to by lody miały odpowiednią konsystencję.
OdpowiedzUsuńTeż ją kpiłem za 0 parę złotych
OdpowiedzUsuńTEŻ JĄ KUPIŁEM ZA 20 PARĘ ZŁOTYCH
OdpowiedzUsuńKupiłam ostatnio za 20 zł, zrobiłam lody truskawkowe z przepisu i wyszły przepyszne, na szczęście nikt się salmonelli nie nabawił :P
OdpowiedzUsuńTeż kupiłem maszynkę za 20zł, ale w opakowaniu brakuje instrukcji. Czy znajdzie się dobra dusza, która ją zeskanuje bądź zrobi zdjęcia i wstawi tutaj bądź wyśle na maila?
OdpowiedzUsuńInstrukcja jest dostępna w wersji elektronicznej na info@joinco.com.pl
Usuńma ktoś instrukcje i mógłby mi zeskanować i wysłać na maila zamga@wp.pl
OdpowiedzUsuńMaszynka działa, ale zapomnieli dodać instrukcję :/ wkleji ktoś jakiś przepis będę serdecznie wdzięczny :)
OdpowiedzUsuńWpadka Biedronki.
OdpowiedzUsuńMleko z dyskontu zostało zdyskwalifikowane
Mleko Mleczna Dolina z dyskontu Biedronka, jako jedyne zostało zdyskwalifikowane podczas testu mlek przeprowadzonego przez Fundację Pro-Test. Spośród czternastu zbadanych produktów różnych marek mleko z dyskontu wypadło najgorzej. Było zwyczajnie zepsute.
Testerzy z Fundacji Pro-Test zbadali sześć marek mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (tzw. świeże), sześć pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oraz dwa rodzaje mleka UHT. Oprócz markowych produktów w teście uwzględniono również marki własne sieci handlowych - Lidla, Kauflanda, Tesco i Biedronki. I to właśnie mleko z największej sieci dyskontowej w Polsce wypadło najgorzej – zostało zdyskwalifikowane.
Jak sklepy naciągają nas byśmy wydali więcej
Test keczupów Wirtualnej Polski. Sprawdź co jesz
- Badania mikrobiologiczne i sensoryczne mleka były przeprowadzane w dwóch niezależnych akredytowanych laboratoriach (w laboratorium w Polsce przeprowadzaliśmy badania sensoryczne mlek, zaś w laboratorium w Niemczech – pozostałe badania), które stwierdziły negatywne wyniki mleka z Biedronki. Po otwarciu butelki naukowcy stwierdzili, że mleko to nie nadaje się do przeprowadzenia badania sensorycznego - wyjaśnia Joanna Wosińska z Fundacji Pro-Test.
Fundację Pro-Test lansuje mleko pasteryzowane i jednocześnie mikrofiltrowane, czyli to co zostaje to biała ciecz bez smaku i zapachu. Ta ciecz zwana dalej np. świeże mleko ma oczywiście przedłużoną trwałość.Producentom o to właśnie chodzi. Pije mleko z Biedronki od kilku lat i nigdy nie trafiłem na mleko zepsute. Smak różny, zależny od mleczarni. Ostatnio, niestety, chyba po fali krytyki moja Biedronka wprowadziła do sprzedaży mleko pasteryzowane i mikrofiltrowane. Po ten jeden produkt muszę chodzić do sąsiedniego sklepu.Jeśli chodzi o fundację Pro-Test, dla mnie to organizacja zupełnie nie wiarygodna, i dziwi mnie ekscytacja ich pseudo testami.
UsuńMleko UHT to biała ciecz bez smaku i zapachu, UHT czyli ultra high temperature, a mikrofiltrowane to mleko poddane filtracji a potem pasteryzowane w niskiej temperaturze. Proszę nie wprowadzać w błąd!
Usuń"Po otwarciu butelki naukowcy stwierdzili..." Kto kupuje mleko w butelce? W Biedronce kupuje się mleko w kartonach.
OdpowiedzUsuńMleko w kartonie to UHT, w butelce z lodówki jest mleko świeże i to było przedmiotem testu.
Usuńprosze wyslijcie mi /oczywiscie o ile to moliwe / instrukcje obslugi oraz przepisy gdyz ja nie mialam szczescia i takowej nie bylo w szczelnie zamknietym kartonie dziekuje maria5228@wp.pl
OdpowiedzUsuńWitam. Czy ktos bylby tak mily i moglby mi wyslac skan tej ksiazeczki ktora byla dolaczona to tej maszynki bo ja niestety jej nie mialam :-( bylabym wdzieczna 😄 to moj meil siwula89@op.pl
OdpowiedzUsuńHej!Ja również nie miałam ani książeczki z przepisami, ani instrukcji obsługi.Jeśli ktoś zechce przesłać skan będę bardzo wdzięczna.Oto mój mail joanna.tolwinska@vp.pl
OdpowiedzUsuńPrzepis na moje lody truskawkowe. Polecam;) Ilośc miodu zależy od słodkosci truskawek.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 600 gram truskawek
- 250 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy na niezbyt gładki krem, dobrze jak zostaną nam kawałki truskawek. Mieszamy pulpę truskawkową z bardzo zimną śmietanką. Jeżeli mamy czas możemy schłodzić wszystko jeszcze w lodówce, skróci to czas robienia lodów. Jeżeli nie to nic się nie dzieje. Całość przelewamy do maszynki i ją po prostu włączamy, czas przygotowania lodów w mojej domowej maszynce wynosi 40-60 minut. Tylko pamiętajcie przed zrobieniem lodów należy misę zmrozić przez 24 godziny.
Zapraszam również na mojego bloga:http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/
Witam cY mógł by ktoś wysłać instrukcja na mejla majeczka.wyzykowska@o2.pl
OdpowiedzUsuńKupiłem maszynkę do lodów instrukcj nie ma by ktoś mi przesał zdjęcie wszystkich stron instrukcji na emila michal.skiera@vip.onet.pl bym był wdzięczny Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa niestety też kupiłam oryginalnie zapakowany produkt bez książeczki więc bylabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł się podzielić skanem... Email sklep @dlazdrowotnosci.pl z góry wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńWitam.Ja nie mialam niestety tez orginalnie zapakowanego produktu i po kupieniu okazalo sie ze nie mam książeczki z przepisami.Mógłby ktoś mi napisac lub wysłać zdjęcie książeczki z przepisami tylko wyraźne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńMój e-mail to 230503viki@wp.pl
Czy ktos wie, co robić, gdy spod obrzeża misy ,,coś" się wydostalo?Takie białe proszkowate coś.
OdpowiedzUsuńDało radę coś z tym zrobić? Też mam z tym problem
Usuńto resztki gładzi gipsowej extra finisz.
OdpowiedzUsuńMajster