Reklama

piątek, 27 listopada 2020

Patelnia - podstawowy element wyposażenia kuchni [Artykuł sponsorowany]

Wśród akcesoriów kuchennych każdego mniej lub bardziej zaawansowanego kucharza nie może zabraknąć wysokiej jakości patelni do smażenia. Smażenie jest jedną z popularniejszych czynności wykonywanych w kuchni. Jajecznica, naleśniki czy kotleciki, zawsze wykonujemy te dania właśnie przy pomocy narzędzia jakim jest patelnia. Dlatego jeśli częstotliwość wykonywania tego rodzaju potraw w naszym przypadku jest duża, to tym bardziej, decydując się na wybór patelni idealnej, trzeba wziąć kilka istotnych czynników pod uwagę. Wśród dostępnych na rynku patelni mamy spory wybór, w zależności od naszych oczekiwań czy preferencji. Producenci każdego roku wprowadzają na rynek kolejne rozwiązania, chcąc sprostać oczekiwaniom i wymogom konsumentów.

Jak wybrać patelnię?
 

Jak wybrać patelnię?

Wśród najpopularniejszych patelni znajdziemy patelnie teflonowe, które nadają się do smażenia nawet bez użycia tłuszczu, patelnie z ceramiczną powłoką, patelnie emaliowane czy też patelnie żeliwne. Wybór jest naprawdę trudny, dlatego podstawowym kryterium naszego doboru powinna być refleksja, jaki jest nasz sposób gotowania i do czego taka patelnia jest nam potrzebna. Wiąże się z tym także druga kategoria doboru, a mianowicie dobór patelni pod względem wielkości oraz głębokości. Jeśli jesteśmy miłośnikami naleśników, to powinniśmy wybrać patelnię płaską, najlepiej teflonową, aby ciasto podczas smażenia naleśników czy placków nie przywierało do powierzchni patelni. Z kolei jeśli preferujemy dania warzywne z głębokiej patelni, które wymagają dłuższego podsmażania oraz duszenia, to tutaj pomocne mogą być patelnie głębokie, w których jesteśmy w stanie przygotować cały posiłek.

Zachęcamy do zapoznania się z dużym wyborem patelni:

Patelnie teflonowe, żeliwne czy stalowe - na jaką się zdecydować?

Patelnie teflonowe są dosyć tanie i wiele osób decyduje się właśnie na ten rodzaj. Warto pamiętać jednak, że wysokiej jakości patelnia, która może kosztować nieco więcej, będzie inwestycją na lata, którą będziemy mogli cieszyć się przez wiele lat. Z kolei patelnie ceramiczne nagrzewają się równomiernie, nie wydzielając przy tym szkodliwych substancji. Jednak proces tak sprawnego smażenia, jak w przypadku patelni teflonowych jest nieco mniej komfortowy. Patelnie żeliwne, przypominają swoim wyglądem garnki. Doskonale sprawdzą się do duszenia przypraw przez dłuższy czas. Tego rodzaju patelnia wystarczy nam na bardzo długo, ponieważ nie ulega ona zarysowaniom. Popularne są również patelnie stalowe. Cieszą się popularnością przez wzgląd na wysoki standard przyrządzania potraw za ich pomocą. Doskonale przewodzą ciepło, są komfortowe podczas smażenia oraz co istotne, podczas późniejszego ich mycia.

Reklama 2